La Bella Italia!

De bakermat van onze cultuur, de stad waar alle wegen heen leiden. Op 15 Augustus 2013 was het dat we aankwamen in de hoofdstad van Italië, Rome! De bekende uitspraak ‘Rome wasn’t build in a day’ kan je zeer letterlijk nemen. In elke straat, achter elke hoek, op elk plein zie je het ene architecturale hoogstandje na het andere. Uiteraard voelden we ons bij een eerste bezoek aan Rome ‘verplicht’ de meest bekende monumenten te bezoeken. Te beginnen bij het machtige ‘Colosseum’ uiteraard.

Deseo Home

Na enige problemen met de bagage op de luchthaven te hebben gehad (iedereen moet dit ooit eens meemaken waarschijnlijk) en een vertraging van +/- 4 uur te hebben opgelopen, werd ons ongeduldig wachten toch beloond. Vanuit de taxi die ons in een 20-tal minuutjes van de luchthaven naar ons verblijf ter plaatse bracht, konden we een eerste keer genieten van de toch wel imposante stad die Rome is. Het was dan ook reikhalzend uitkijken naar de volgende dag, wanneer we alles van dichtbij zouden kunnen zien. We verbleven in Deseo Home, recht tegenover de Britse Ambassade. Een hotel is het niet, en je kan het nog het best vergelijken met gastenkamers, maar alle kamers zijn prachtig ingericht en zeer sfeervol. Ze beschrijven zichzelf als Hotel Home, en we moeten toegeven dat het inderdaad allemaal zeer huiselijk aanvoelt. 9 kamers zijn er, niet meer. Net buiten het centrum is dit dus ook een zeer rustige buurt en aangezien Rome niet al te groot is is alles makkelijk te voet te bereiken. Prachtige wandelingen krijg je er namelijk voor niets bij. Zeer goede bedden en een heerlijk ontbijt zorgden er telkens voor dat we de dag met een glimlach konden starten. Rome is geen goedkope stad, maar Deseo Home is voor Rome toch vrij goed betaalbaar en zeker een aanrader. Meer info kan je terugvinden op hun site.

http://www.deseohome.com/index.php/en/

Colosseum

De volgende dag konden we eindelijk Rome gaan verkennen. Onze eerste stop was misschien niet onlogisch het tot de verbeelding sprekende ‘Colosseum’. Ondanks de vele plunderingen die het vooral tijdens de Renaissance heeft moeten ondergaan, en het niet meer zo groot is als vroeger door instortingen van de buitenste ring, is het toch nog steeds zeer indrukwekkend! Het idee echter, dat in de tijd van de Romeinen heel Rome wit zag door de marmeren bouwwerken, inclusief het Colosseum, is moeilijk in te beelden. Een plaatselijke gids wist ons te vertellen dat tijdens de bouw van het Vaticaan veel bouwwerken werden gestript van hun marmeren laag en dus ‘kaal’ achterbleven. De schoonheid is echter gebleven, en dus is het zeker en vast de moeite om met een gids binnen te gaan. Er zijn het hele jaar door enorm veel toeristen te vinden in de stad en dus zijn de wachtrijen (zeker in het hoogseizoen), zeer lang. Dit moet je erbij nemen, tenzij je voor het dubbele van de prijs met een gids de hele wachtrij wil overslaan en meteen naar binnen kan gaan. Is aan te raden als je veel wil zien in Rome en dus niet teveel tijd wil verliezen met wachten. Budgetvriendelijk bekeken schuif je beter aan, dat komt uiteraard voordeliger uit.

Forum Romanum

Niet ver van het Colosseum ligt het Forum Romanum. In de oudheid was dit het centrum van Rome. en hoewel dit nu niet meer het geval is, en van de gebouwen niet zo heel veel meer overblijft is dit toch nog een zeer interessant plek om doorheen te lopen. Gedurende de middeleeuwen begon de bevolking van Rome sterk uit te dunnen en hadden ze niet meer de middelen om de antieke gebouwen op het forum te onderhouden. De meeste bouwwerken vervielen dan ook tot ruïnes. Het forum veranderde in de 17de eeuw langzaam in een weiland waarop boeren hun koeien tussen de antieke resten lieten grazen. De bijnaam Campo Vaccino was geboren, het koeienveld. Vandaag de dag is het door opgravingswerken terug een van de grootste toeristische trekpleisters van Rome. Zeker eens doen!

 

Vaticaan

De volgende stop was het bolwerk van het Christendom, het Vaticaan. Op foto of TV ziet het er al groots uit, maar bij aankomst sta je toch wel even stil bij de schoonheid die het uitstraalt. Het Sint-Pietersplein, ontworpen door Gian Lorenzo Bernini is gewoon prachtig. Terwijl je het plein overloopt richting de Sint-Pietersbasiliek zie je deze gewoon groter en groter worden. Zeer overweldigend, maar het is niks vergeleken met de binnenkant. Na goed gescreend te zijn, voor de veiligheid,en nadat je kleding is goedgekeurd, is het toch even naar adem happen bij het zien van zoveel pracht en praal. Het is niet te beschrijven in woorden, en ook niet te vatten op foto’s hoe groot het allemaal is. Dit was onverwacht, het lijkt veel groter dan dat het er vanbuiten uitziet. Het was misschien wel het mooiste dat we in heel Rome gezien hebben, en dat wil wat zeggen! De Sixtijnse Kapel is hierbij vergeleken ‘niets’, maar toch zeker en vast een must see. Niet in het minst om de bekende fresco’s van MichelAngelo en omdat het in deze ruimte tijdens het conclaaf is, dat kardinalen bijeenkomen om er een nieuwe paus te kiezen. Ben je nog nooit in Rome geweest, dan is dit een stop die zeker en vast op je lijstje moet staan!

De Engelenburcht

Castel Sant’ Angelo, de laatste stop op onze trip was een aangename verrassing! De massieve burcht ziet er fantastisch uit en is gelegen aan de boorden van de Tiber (de op 2 na grootste rivier van Italië), die door Rome stroomt. Om de burcht, die op de andere oever ligt, te bereiken, moet je eerst de Engelenbrug over. Bij het oversteken zie je aan weerskanten tien engelen, welke gemaakt zijn door leerlingen van Bernini. Eén voor één prachtige beelden. Binnenin Castel Sant’ Angelo werd een museum gemaakt dat in 58 zalen de geschiedenis van de burcht laat zien. De laatste jaren is er veel aan gedaan om het een beter aanzien te geven. Een deel van de buitenkant is nu hersteld en een park geworden. Wanneer we uiteindelijk bovenop de burcht aankwamen hadden we een prachtig zicht over Rome en de Tiber. In de schaduw van het massieve beeld van de aartsengel Michaël konden we nog een laatste keer genieten van  een adembenemend uitzicht. Rome, u was geweldig! Een plaats om zeker naar terug te keren…

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s