CWXRM! A World War One initiative!

Een lentefeest binnen de familie bracht ons een dagje naar Ieper. En wie Ieper zegt, zegt WWI. Het is exact 100 jaar geleden dat deze verschrikkelijke oorlog bezig was in de streek, en we namen deel aan een prachtig intiatief. CWXRM ofwel Coming World Remember Me is een initiatief tussen vzw Kunst en vzw Combat in samenwerking met kunstenaar Koen Vanmechelen.

Het project heeft 4 hoofddoelstellingen, namelijk herdenken, helpen, reflecteren en verbinden. Het doel is om tegen 2018, wanneer de grote oorlog 100 jaar geleden afliep, 600.000 beeldjes uit klei te maken die een soldaat voorstellen die met de handen voor het gezicht in een ineengedoken positie zit. Iedereen die wil kan dit doen. 600.000 is ook het aantal mensen die in België het leven liet tijdens de oorlog.

Achteraf zullen alle beeldjes na het bakken geïdentificeerd worden door middel van een dogtag. Hierop zullen een slachtoffernaam uit de oorlog alsook de naam van een maker van het beeldje komen te staan. Iedereen maakt dus een beeldje voor iemand die toendertijd sneuvelde.

De beeldjes zullen alle 600.000 als installatie geïmplementeerd worden in Ieper, op één van de meestbevochten plekken van de Eerste Wereldoorlog, het niemandsland van de frontzone rond de stad. Het moet ons allen herinneren aan de zinloosheid van oorlog, wanneer dan ook.
Een prachtig initiatief en zeker de moeite om aan deel te nemen! Deze oorlog mag niet vergeten worden!

Meer info op hun site www.comingworldrememberme.be

_____________

A family party brought us a day to Ypres. And who says Ypres, says WWI. It is exactly 100 years ago that this terrible war was going on in the region, and we participated in a beautiful intiative. CWXRM or Coming World Remember Me is an initiative between Vzw Kunst and Vzw Combat in collaboration with artist Koen Vanmechelen.
 
The project has four main objectives: commemorating, helping, reflecting and connecting. The goal is to make 600,000 sculptures of clay by 2018, when the Great War ended 100 years ago, representing a soldier with his hands in front of his face in a collapsed position. Anyone who wants can make one of these sculptures. 600,000 is also the number of people who died in Belgium during the war.
 
Afterwards, all sculptures will be baked and identified by means of a dog tag. A victim’s name from the war as well as the name of a creator of the sculpture will be engraved in it. So everyone makes a figure for someone who died in the Great War.
 
The 600,000 sculptures will be implemented as an installation in one of the war’s most hard-won places in Ypres, the no-man’s land of the frontline around the city. It will remind us all of the uselessness of war, yesterday, today and tomorrow. A wonderful initiative and definitely worth taking part in! This war must not be forgotten!
 
More info on their site www.comingworldrememberme.be
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s